Doe het selfie

Iedereen heeft het weleens gedaan of doet het regelmatig. Selfies maken met je smart telefoon of tablet. Op een feestje even met wat vrienden een groep selfie maken of vanuit je vakantie plek jezelf fotograferen op een plaatselijke hotspot. Stiekem de leuke jongen of meisje op de achtergrond meepakken in je foto? Altijd leuk natuurlijk. Je hebt geen fotograaf meer nodig, toch zie je een hoop slechte selfie’s voorbijkomen op Social Media. Wat zijn de kenmerken van een ‘slechte’ selfie nou eigenlijk? En hoe kan je dat verbeteren? Wat is belangrijk als je een selfie maakt en wat heb je ervoor nodig? Zelf krijg ik vaak te horen, als ze mijn selfies zien op mijn Social Media, dat ik de foto niet zelf gemaakt zou hebben omdat ik vaak beide armen in beeld heb. Natuurlijk heb ik geen GoGo-Gadget armen, maar wel een Selfie Stick plus afstandbediening om de foto te maken. En juist die afstandsbediening is heel erg handig!

FullSizeRender-8

Voordat de selfie stick uit kwam maakte ik al selfies. De kunst is om alléén een selfie te maken als het licht goed is. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk?

De kunst is om niet naar jezelf te kijken als je de foto daadwerkelijk neemt, maar naar de lens. Het is natuurlijk zonde als je de foto maakt, en je kijkt naar jezelf in het scherm terwijl je naar de lens moet kijken voor het beste resultaat. Meld dat ook ook even voordat je de foto maakt met je vrienden en wijs duidelijk aan waar ze naar moeten kijken.

Of je nou binnen of buiten bent, zorg er dan voor dat je begint om de foto iets van boven te nemen. Niemand wil een dubbele onderkin zien of je snotjes.  Als je je camera in je hand hebt en je jezelf in beeld ziet, draai dan een rondje. Waar het licht je ogen vangt, maak je de foto. Fotografeer nooit tegen het licht in! In sommige gevallen geeft het misschien een leuk effect als je tegen de zon in een leuke selfie wil maken. Zorg dan dat je hoofd net de zon blokt, zo heb je een mooie gloed om je hoofd heen. Wil je een mooie frisse foto, ga dan altijd bij het raam staan, met het licht naar je gezicht. Dus niet met je rug naar het raam toe. Soms kan een paar cm al een groot verschil maken qua licht inval.

 

Sta je in een club en wil je, ook al is het donker toch een selfie maken, maak je dan niet zo druk om de kwaliteit ervan. Heb je geen flits? Draai dan altijd naar een lamp. Op de Iphone kan je met Camera+ (een handige app) ook een selfie maken waarbij je de flits wél aan kan zetten. Maak je een selfie met je vrienden en heeft je smartphone geen knopje aan de zijkant om te klikken, vraag dan of de persoon in het midden, of aan de zijkant met één vinger om de knop in te drukken. Dit voorkomt allemaal onnodige armen in beeld.

FullSizeRender-10

 

Toen de selfiestick kwam, heb ik er gelijk een besteld en heb er ook meteen een afstandbediening bij gekocht. Een Bluetooth Monopod remote. Op alleen de selfiestick zit ook een knop om de foto mee te maken die je verbind via bluetooth met je smartphone, maar je kan niet de stok ergens neerleggen en er zelf voor gaan zitten, want je moet altijd op de stick klikken om de foto te maken. Dus de afstandbediening die je voor ongeveer €10 euro kan aanschaffen is een must have. De afstandbediening connect je ook met bluetooth met je telefoon en je klikt wanneer je maar wilt.

FullSizeRender-5

Ook met de selfiestick betekent het dat je de selfie het beste iets van boven kan nemen, of recht voor je. Het is een beetje spelen welke sfeer je wilt creëren. Zo maak ik alle selfies zelf en heb daar niemand voor nodig. De smartphone leg ik ergens neer. Soms zit ‘ie aan de selfiestick en soms ook gewoon staat de telefoon ergens tegen aan. Maar mijn afstandsbediening heb ik altijd in de hand. Vergeet na je selfies niet de afstandsbediening uit te zetten, anders loopt je batterij leeg. In de foto hiernaast kan je mijn afstandbediening zien in mijn rechterhand. In mijn linkerhand heb ik mijn selfiestick.

Toch lees ik vaak als mensen uitleggen over hoe je een perfecte selfie kan maken, dat je absoluut geen duckface mag doen, alleen als je tiener bent is dat schijnbaar geoorloofd. Nou ik ben 35 jaar en maak ik regelmatig een duckface, trek gekke bekken, steek mijn tong uit, noem maar op. En waarom? Gewoon omdat het kan! Het is jouw foto, en jouw persoonlijkheid. Dus ik zou zeggen, experimenteer er lekker op los. En die duckface lekker blijven doen. Sommige mensen nemen het allemaal iets te serieus en het maken van selfies moet gewoon leuk zijn.

Het is altijd leuk om je foto een leuke filter te geven of een beetje te bewerken. Gelukkig zijn er een hoop Apps te krijgen om je kleuren een beetje aan te passen, je een glamour glow geven of de achtergrond te vervagen. Dat is trouwens handig als je in je slaapkamer bijvoorbeeld een rommeltje hebt die je liever niet wilt delen met je vrienden. Kijk eens naar Camera+ en Snapseed.

Veel plezier met het maken van je selfies!

FullSizeRender-3

 

IMG_7074

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *